Sam Shingler – In It Together

Photo: Heta Saukkonen

Täydellisessä maailmassa Sam Shingler olisi yksi Suomen arvostetuimmista lauluntekijöistä ja indiemuusikoista, mutta koska Suomi ja indie-musiikki, niin en edes jaksa aloittaa… vaan siirryn suoraan faktoihin ja kehuihin.

In It Together on pitkän linjan kotimaisen indie-nikkarin ensimmäinen soolosingle. Shingler muistetaan varmasti parhaiten 90-luvun brittipop-alloossa maailmaakin hitusen valloittaneesta Pansies-yhtyeestä, mutta hän on myös ollut pitkään maamme hienoimman kulttiyhtyeen Shadowplayn kitaristi, tehnyt powerpopilla maustettua indierockia The Lieblingsin riveissä, ollut mukana kirjoittamassa Husky Rescuen Sopranosissakin soinutta musiikkia, fiilistellyt shoegazea vanhojen bändikavereidensa kanssa Treemer-yhtyeessä, jotkut muistavat vielä hänen hienon Montevideo-sooloprojektinsa viime vuosikymmenen puolivälistä ja soittaapahan hän usein myös puolisonsa Iisan taustalla kitaraa.

Olen varmasti aina Samin kanssa törmättyäni jutellut musiikista, viime vuosina olemme paljon fiilistelleet, miettineet ja vähän tuskailleetkin maailman meininkiä keski-ikäisen indiepopparin vinkkelistä – toisaalta on kauhea luomimsen vimma, toisaalta tunnistaa kaikki realiteetit, toisaalta ruuhkavuodet tuntuvat olevan takana ja toisaalta antaa mennä vaan… The Lieblings ja oma Gim Kordon -yhtyeemme perustettiin aika lailla samaan aikaan ja muistan hyvin, kun joskus kadulla fiilistelimme sitä, miten tärkeää on joskus tuutata kitaralla täysillä ja silti saada olla herkkä ja oma itsensä. Kun kuulin Samin miettivän sooloprojektin tekemistä, olen innoissani yrittänyt potkia miestä persuksille ja rohkaista häntä luomaan jotain täysin omaa. Olen keskustellut kielivalinnoista, itse haluan Local Alina laulaa suomeksi, Sam taas kaksikielisenä on aina kokenut englannin hänen laulujensa kieleksi ja siinä missä minä olen enemmän lofi, niin Sam osaa hioa musiikkinsa parhaimmillaan samalle tasolle kuin vaikka Coldplay tai ihan mikä tahansa muu iso indiestä stadioneille noussut artisti.

Tällä viikolla jännitti kuulla ensimmäistä kertaa Samin soolotuotantoa, odotukset olivat korkealla, mutta en täysin osannut odottaa, mitä tuleman pitää. Ensimmäisellä kerralla hieman hämmästyin lempeästä bossa- ja triphop-vaikutteisesta rumpukompista, mutta muutaman sekunnin jälkeen lumouduin aika lailla täysin, hetken päästä hempeä laulu tulee mukaan ja kappale vie jonnekin tyylikkään usvaiseen olotilaan, jossa Massive Attack, José González, Ian Brown ja Verve kohtaavat vienosti hymyillen ja kepein askelin. Loppu onkin sitten kasvavaa rullausta ja kappale on hieno ja uniikki pieni mestariteos, jollaista Suomessa ei taida kukaan muu osata tehdä kuin Sam Shingler.

Kappaleeseen on kuvattu todella hieno ja Vervelle kunniaa tekevä video korona-aikaan Helsingin tyhjällä Aleksanterinkadulla.

Kuuntele kappale Spotifyssä tai Apple Musicissa.

Koronaviruksen takia Päivän Biisit -blogipostaukset tulevat yhä päivittäin, en aina aamulla niitä ehdi tekemään. Pyrin kuitenkin lisäämään kappaleet heti aamulla Spotifyn ja Apple Musicin Päivän Biisit -soittolistoille.