3 x 10 vinkkiä Sidewaysiin

Huomenna torstaina käynnistyvä Sideways on vakiinnuttanut asemansa kotimaisessa festivaalikentässä. Sidewaysin tämän vuotinen kattaus on ihastuttavan täydellistä hipova, kotimaisten isojen ja pienten suuruuksien lisäksi festivaali on täynnä mitä mielenkiintoisimpia ulkomaisia artisteja. Ajattelin aluksi vinkata festareiden 10 pakollista keikkaa, mutta tuo tehtävä oli laadukkaan tarjonnan takia mahdoton. Tsekkaa koko ohjelma ja hanki liput täältä: sidewayshelsinki.fi

Tässä siis Päivän Biisien viralliset päiväkohtaiset Sideways-vinkit, olkaa hyvä:

TORSTAI 6.6

IDLES, Aurora klo 20.45

Torstain ykkösvinkki: IDLES on ehkä yksi tämän hetken mielenkiintoisimmista uusista punk-yhtyeistä. Juuri kesän kynnyksellä julkaistu Mercedes Marxist on siitä oiva osoitus, kuten yksi viime vuoden hienoimmistä punkkibiiseistä Danny Nedelko, molemmat Päivän Biisejä.

Amyl & The Sniffers, Sahara klo 20.00
Toinen maailman kuumin punkrock-ryhmä kakkosvinkiksi torstaille. Hikihän tässä tulee, mutta tulkoon. Australialainen Amyl & The Sniffers on kovassa nousussa uunituoreen albuminsa myötävaikutuksella. Viime vuotinen Some Mutts (Can’t Be Muzzled) oli yksi koko vuoden parhaista rokkirenkutuksista. Mieti: AC/DC kohtaa räkäisen garagerockin.

Low, Black Box klo 23.15

Monen mielestä yhden viime vuoden hienoimmista levyistä julkaissut indieveteraani Low on ehkäpä elämänsä vedossa. Kriitikot polvilleen saaneen tummanpuhuvan levyn kappaleet pääsevät Black Boxissa varmasti oikeuksiinsa.

Lac Belot, Upstairs klo 17.45

Viime vuoden parhaan kotimaisen levyn julkaissut Lac Belot on ehdottomasasti maamme tämän hetken parhaita tunnelmoijia. Tälläistä musiikkia kuulee suomalaisten artistien toimesta kerran vuosikymmenessä, siitä osoituksena neljä Päivän Biisiä ja vuoden parhaan kotimaisen albumin pysti.

Kuva: Olga Poppius

Asa & Band, Sideways Stage klo 17.30

Suomalaisen hiphopin visionääri ja nero Asa yhtyeineen on livenä aina maaginen kokemus. Alkuvuodesta julkaistu hieno Uni näkee unta meistä -levy on yksi alkuvuoden parhaita kotimaisia lättyjä. Sieltä Päivän Biisinä ylistettiin 2×18-kappaletta.

Kurt Vile & The Violators, Sideways Stage klo 19.45

Kaikkien meidän indie-vätystelijöiden lempiartisti ja mentori Kurt Vile ottaa aina huolet pois ja pistää hymyilemään. Maailmassa ei juuri paljon parempaa ole kuin Vile yhtyeineen jammailemassa ja laahustamassa. Ota löysin rantein, älä luovuta! Kurt Vilelläkin takataskussa himoittu Päivän Biisit -hattutemppu.

Nas, Sideways Stage klo 21.45

Nas on yksi hiphopin arvostetuimpia ja menestyneimpiä artisteja koskaan. Kanye Westin tuottama viime vuotinen albumi Nasir on siitä kelpo osoitus, mutta kaikki me haluamme kuulla Illmaticia!

DāM-FunK, Black Box klo. 18.45

Fiilistelevän avaruusajan funkin nero DāM-FunK on erittäin arvostettu ja erittäin rakastettava. Hänen soundinsa on vaikuttanut todella moneen nykypäivän fiilistelijään, vaikkei hän edes missään veteraanisarjassa painikaan. Kulttinero.

Pää Kii, Aurora klo 18.45

Vaasankadun punkkiskenen ykköset ovat tällä hetkellä kovassa, ehkä elämänsä parhaassa live-iskussa. Bändin viimeisin hitti Sä veit mun levyt kirpparille on tietenkin tuttu myös Päivän Biiseistä.

YLE Puhe esittää: Politiikkaradio – Politiikka ja kulttuuri – Nyt!, Royal Club klo 17.00

Nykypäivän festareille kuuluu tietenkin myös mielenkiintoiset keskustelut. Yksi tämän vuoden Sidewaysin ennakolta mielenkiintoisin on tämä Yle Puheen Politiikkaradion keskustelu politiikasta ja kulttuurista. Suomalaiset popparit ovat viime vuosina aika nössöä ottamaan poliittisesti kantaa, vaikka tarvetta olisi nyt enemmän kuin toviin. Kuunneltavissa myös myöhemmin Yle Areenasta.