Rat Boy: No Peace No Justice (feat. Tim Timebomb)

Rat Boy voi olla helposti brittiläisen rockin seuraava pelastaja, jalka ja skeitti on survottu ainakin oven väliin sellaisella asenteella, että monelle se sitä jo taitaa ollakin. Juuri 23 vuotta täyttävä Jordan Candy alias Rat Boy bändeineen onnistuu tiivistämään jotain, mitä kukaan ei ole tehnyt vuosiin: mieti samaan pakettiin nuori Kurt Cobain, Green Dayn Billie Joe Armstrong, ensimmäisen levyn Arctic Monkeys, Blurin neroutta, The ClashiaRancidiaTransplantsia, Hard-Fi:ta ja tyylitellysti myös The Prodigya sekä jopa vähän Massive Attackia. Yhdistä tähän pakettiin skeittausta, nuoruutta, läävää lähiöelämää ja täydellisesti ajassa mukana olemista, niin paketti on about valmis.

Näin Rat Boyn livenä viime syksynä Lontoon pienessä Bush Hallissa, keikan joka nousi yhdeksi parhaista näkemistäni rokkikeikoista tällä vuosikymmenellä. Rat Boyllä oli pieni Lontoon kiertue meneillään, jossa se soitti eri puolilla kaupunkia eri yleisölle, 400 henkeä vetävässä Bush Hallissa ikäraja oli 14 vuotta ja meno oli järjetön. Sisään tullessamme salissa raikasi Green Day ja junnut bailasivat laulaen kuorossa kaikki sanat mukana, seuraavaksi dj pisti soimaan Octavianin Lightningin ja meno oli yhtä villiä. Rat Boyn tullessa lavalle paikka yksinkertaisesti räjähti ja se oli sitten menoa, ei oikeasti mitään järkeä kuinka kova bändi oli livenä.

Rat Boy julkaisi kakkosalbuminsa Internationally Unknown viime perjantaina ja Päivän Biisinä kuultava No Peace No Justice on levyn toinen Päivän Biisi. Vuonna 2017 julkaistu debyyttialbumi Scum nousi brittilistalla komeasti sijalle 15. ja pieni kutina on, että Internationally Unknown tulee takavasemmalta ohi ja saattaa iskeä kohta halolla päähän musiikkiteollisuutta vähän kuin Nirvana tai Green Day aikoinaan, nähtäväksi jää. Mieletön levy on ainakin kyseessä.

Rat Boy on kakkosalbumillaan iskenyt hynttyynsä yhteen Rancid-kunkku Tim Armstrongin kanssa. Armstrong toimii levyn tuottajana ja hänen maineikas Hellcat-levy-yhtiö julkaisee albumin yhdessä ison Parlophonen kanssa. Armstrong vierailee Tim Timebomb -aliaksellaan myös tällä Päivän Biisinä kuultavalla No Peace No Justice -kappaleella.

Nyt vielä Rat Boy hyvissä ajoin Suomeenkin keikalle, ennen kuin se Coachellassa vakuuttaa lopunkin maailman neroudestaan. Jos tänne asti luit, niin lue ihmeessä The Guardianin analyyttinen arvio Rat Boyn levystä.


Kuuntele ja seuraa päivittäin päivitettävää Päivän Biisit -soittolistaa Spotifyssa ja Apple Musicissa.