Fleet Foxes, Romy, Jesse Markin, Kynnet, The Posies, Joensuu 1685, beabadoobee, viikon parhaat albumit ja paljon muuta

Syyskuun viimeisen viikon parhaiden uutuusbiisien joukosta löytyy jälleen todella paljon hyvää ja julkaistiinpa viime viikon lopussa ehkä yksi vuoden parhaista levy, kun Fleet Foxes palasi mielettömällä albumillaan Shore. Fleet Foxes nähdäänkin viikon kansikuvatähtenä.

Kotimaista parhautta

Kotimaisista viikon parhaiden biisien mukana on uuden rempseän rallin julkaissut Kynnet, kohta uuden albuminsa julkaiseva indierock-yhtye Joensuu 1685, varsin mukavan kaihoisan ja purkkaisan popsinglen julkaissut Jesse Markin, Ceebrollistics-starba Pijallin single Mua ja ihanasti rokkaavan powerpop-singlen julkaissut radioystävällinen Rohkeat Kuvat. Mikään kotimaisen musiikin superviikko ei toki ollut kyseessä, mutta positiivisen puolella kuitenkin mennään.

Viikon parhaat albumit

Fleet Foxes julkaisi torstaina ilman singlevaroituksia uuden Shore-albumin, joka taitaa hyvinkin nousta yhdeksi vuoden hienoimmista levyistä. Albumilta nostin soittolistalle suoraan kolme kappaletta, joista oma suosikkini on täydellisen nerokas Sunblind.

Indiepop-jumala Sufjan Stevens julkaisi myös tyylikkään uuden albuminsa The Ascension, jolta Päivän Biiseissä on fiilistelty kaikkia aikaisempia sinkkulohkaisuja. Stevensin monipuolisessa tuotannossa albumi seilaa ihanasti jossain hänen pophelmien, elektronisten taidelevyjen ja joululaulujen välimaastoissa, levy on täynnä haahuilevaa ja yksinkertaisen naivististakin elektronista popmusiikkia muutamalla todella isolla pophelmellä varustettuna. Pirun hyvä levy, joka peilailee todella paljon tätä korona-aikaa. Levy ei varmasti nouse sinne Stevensin klassikoiden joukkoon, mutta se on levy, johon tullaan palaamaan vielä pitkään.

Englantilainen kantaaottava punk-lempparimme IDLES julkaisi erinomaisen kolmosalbuminsa Ultra Mono, joka näyttäisi olevan matkalla muun muassa brittilistan kärkeen. IDLES on yhtye, joka pelkällä olemassaolollaan tuo toivoa tähän maailmaan. Bändin feministinen lähestymistapa, agressioiden purkaminen musiikkiin sekä kaikenlaisen syrjinnän ja rasismin nollatoleranssi on suoraselkäistä. Punk rock dont stop!

Ehkäpä se aikamme isoin ja viisain indiejumala, Hüsker Dü- ja Sugar-legenda Bob Mould julkaisi myös tyylikään albuminsa Blue Hearts viime viikonloppuna. Bob Mouldin vaikutus nykymusiikkiin on kiistaton, vaikka se usein unohdetaan. Lyhyesti voitaneen todeta, että Hüsker Dü raivasi 80-luvulla tilaa Nirvanan kaltaisille yhtyeille ollen ensimmäisiä vaihtoehtoisia kitaraindie-bändejä isolla levy-yhtiöllä. Blue Hearts on ehtaa kitaravetoista rokkia, joka kelpaa varmasti uusille ja vanhoille faneille.

Viikon helmiä

Viikon muita kohokohtia ovat olleet ehdottomasti The Posiesin paluu uudella singlellään Sideways, hittibändi Bastillen Walk On The Wild Side -henkinen minimalistinen purkkapophelmi survivin’, The xx -yhtyeen Romyn soolosingle sekä mainiolle Kiekulle levyttävä psychedeliapop-duo Morioh Sonder, jonka uusi single alkaa olla jo MGMT- ja Tame Impala -tasoa.

Klassikko-osasto

Bob Mouldin, Fleet Foxesin ja Sufkjan Stevensin lisäksi klassikkopuolella uusia biisejä tarjoilevat mm. Smashing Pumpkins, Bruce Springsteen, The Shins ja Pixies – kaikki tyylillä. Ehkä Blood Orangen hieno remix Tame Impalan Borderline-hitistä voitaneen liittää myös tähän osastoon

Uudet starat

Jo asemansa vakiinnuttaneista, mutta vauhdissa kohti suurempaa tähteyttä olevista artisteista uusia helmiä julkaisivat beabadoobee, Joji, Jamila Woods, Laura Veirs, Shamir ja Bat For Lashes.

Uusia tuttavuuksia

Tuttuun tyyliin tälläkin viikolla kuulemme paljon uusia tuttavuuksia, tällä viikolla meitä ilahduttavat mm. elektronisen musiikin hienous 96 Back, feel good -popparit Oscar Scheller ja Rook Monroe, kovassa nousussa oleva hiphop-artisti Bree Runway, laulaja/lauluntekijä Skullcrusher ja R&B-artisti Starrah.

Kuuntele ja seuraa Päivän Biisit -soittolistaa Spotifyssä.