Bob Dylan – Murder Most Foul

Bob Dylan julkaisi keskelle maailmaa hurjasti heiluttavaa koronavirusepidemiaa eilen hämmästyttävän kauniin 17-minuuttisen uuden kappaleen John F. Kennedyn murhasta, jonka ääreen kannattaa kaikkien pysähtyä vähän pidemmäksikin aikaa.

Vaikka kappale kietoo tarinansa Kennedyn murhan ympärille, silti Kennedy taitaa olla pelkkä taitava pieni sivujuonne kappaleen suuremmassa maagisuudessaan. Murder Most Foul on kertomusi siitä, miten musiikki ja yhteisöllisyys ovat ennenkin auttaneet ihmiskuntaa läpi järkyttävien aikojen, tarina siitä miten tärkeää on kertoa pieniä ja suuria tarinoita, pieniä ja suuria epäkohtia, jopa salaliittoja, miten tärkeä on on kuunnella, miten tärkeä on oppia historiasta, ymmärtää ja oppia ympärillä pyörivästä maailmasta ja miten tärkeä ihan jokainen pieni ihminen voi olla auttamaan muita tässä erikoislaatuisessa ajassa.

Murder Most Foul alkaa Kennedyn murhapäivästä ja vie kuulijan Bob Dylanin uran alkuaikojen poliittisten folk-laulujen maailmaan. Kun Kennedyn murhaa on tovi ruodittu, saapuukin The Beatles yhtäkkiä lohduttamaan jo tarina jakautuu uusiin osiin: Kennedyn murha ja polittinen maailma jatkaa omalla raiteellaan ja viereen astuu polkupyörällä leijaa lennättävä tarina, joka seilaa läpi Woodstockin ja muiden ajan lohdullisten kuvien ja tapahtumien. Tarinat kiertyvät hitaasti toistensa ympärille, Dylanin namedroppailu kiihtyy ja lopulta Kennedy alkaa toivomaan legendaariselta radio-dj:tlä, Wolfman Jackiltä, lohduttavia ja ajattelemaan saavia kappaleita itselleen, vaimollensa Jackielle, Marilyn Monroelle ja lopulta koko maailmalle. Joku sanoi matkan varrella antikristuksen ajan alkaneen, mutta alkoiko se sittenkään? Jossain vaiheessa piano ja jouset saavat vahvistusta maalailevista rummuista ja kun kerran kappale on käynyt morjestamaasa Symphaty For The Devilille, niin miksei viedä homma loppuun tyylikkäästi kuin kunniaa Daft Punkin Teachersille tehden, loputon lista artisteja ja kappaleita Art Pepperistä, Thelonius Monkiin, Another One Bites the Dustista Only the Good Die Youngiin, John Lee Hookerista Don Henleyyn ja Cry Me a Riveristä Murder Most Souliin.

Koko 17-minuuttinen matka kannattaa kokea, se auttaa, se saa miettimään.

Bob Dylan ❤

Koronaviruksen takia Päivän Biisit -blogipostaukset tulevat yhä päivittäin, en aina aamulla niitä ehdi tekemään. Pyrin kuitenkin lisäämään kappaleet heti aamulla Spotifyn ja Apple Musicin Päivän Biisit -soittolistoille.

Kuuntele Apple Musicissa.


Kuuntele ja seuraa päivittäin rakkaudella päivitettävää Päivän Biisit -soittolistaa Spotifyssä ja Apple Musicissa.