Pyhimys: Paskooks paavi metsään?

Kun Pyhimys aloittaa uuden levynsä Ismo Alangon Värityskirja-lainauksella, niin silloin meidän kaikkien kannattaa hetkeksi pysähtyä.

”Koko kansan Mikko” ja ”Suomiräpin Juice” tekee lakonisesta melankoliasta suurta taidetta ja parhaimmillaan neroutta, kuten tällä Päivän Biisinä kuultavalla Paskooks paavi metsään? -kappaleella.

40 vuoden ikä lähenee, menestys on mieletöntä, kriitikot vituttavat, lähiöt kasvattivat, ympärillä iloa, surua, harmautta, rakkautta, kuolemaa, luomisen tuskaa, luomisen ihanuutta, menestyksen pelkoa, menestyksen halua ja vitutusta, pääkoppa on kovilla, kuten kaikilla.

Kritisoin omassa facebook-päivityksessäni Antti Tuiskun sinkkuna julkaistua ”radiomainosta”, jolla mentiin jonkun rajan yli. Muistutin samassa päivityksessä, että tietty mainoksia ja biisejä on yhdistetty läpi elämän (itsekin olen pariin Fazerin mainoksiin tehnyt biisejä..) ja mainitsin siinä samalla Sannin tuoreen Ikea-biisin sekä Pyhimyksen kappaleen Valo pimeän, joka oli samalla Elisan mainosbiisi. Pyhimys kävi kommentoimassa päivitystäni ja kertoi, että Valo pimeän on hänelle todella henkilökohtainen kappale, vaikka mainoksessa onkin – ja näinhän se tietenkin on, kappale ei ole mainos, vaan mainoksessa käytetään kappaletta.

Koko uusi Mikko-levy onkin ehkä henkilökohtaisinta Pyhimystä, mitä olemme kuulleet. Artistin tuntee koko kansa ja Pyhimys käyttää tämän hetken hienosti omiin terapiatarpeisiinsa ja tulee siinä samalla auttaneeksi meitä muitakin omien kipuiluidemme kanssa.

Jos joku on varmaa, niin huominen on ihan niin kuin eilinen, harmaa. Se on paskaa karmaa, mä oon kai sit liian paska ihminen varmaan.

Suomalaisten syviä sielumaisemia tulkitseva Suomi-iskelmä kuulostaa vuonna 2020 tältä.


Kuuntele ja seuraa päivittäin rakkaudella päivitettävää Päivän Biisit -soittolistaa Spotifyssä ja Apple Musicissa.