Nick Cave and The Bad Seeds: Waiting for You

Nick Cave and The Bad Seeds julkaisi tänään eeppisen uuden levynsä Ghosteen, jonka tietää jo ensi kuunteluilla kasvavan todelliseksi kalssikoksi, se saattaa hyvinkin olla kaunein, pysäyttävin ja lohdullisin levy, mitä Cave on koko mielettömällä urallaan julkaissut.

Nick Caven tekee pitkää surutyötä, hänen Arthur-poikansa tapaturmainen kuolema vuonna 2016 muutti jotain pysyvästi. Cave on kertonut muuttuneensa syvästi, hän on kertonut näkevänsä muut ihmiset täysin uudella tavalla, ymmärtävänsä oman kärsimyksensä kautta muidenkin ihmisten tuskan täydellisesti. Cave on halunnut avata syvät haavansa koko maailmalle, miehen intiimillä In Conversation -kiertueella hän on antanut faneillensa mahdollisuuden lukea häntä kuin avointa kirjaa ja nyt hän tarjoilee legendaarisen yhtyeensä kanssa tämän mestariteoksen.

Ghosteen on Caven mukaan eräänlainen tupla-albumi, sen ensimmäiset yhdeksän kappaletta ovat ”lapsia” ja kaksi viimeistä niiden ”vanhempiaan”. Musiikillisesti pääroolissa levyllä pääroolissa ovat Caven piano, Warren Ellisin elokuvallisen kauniit tape loopit, usvan takaa lämpimästi halaavat syntetisaattorimatot sekä tietenkin Nick Caven ääni ja sanat. Yhtään rytmisoitinta koko levyllä ei taida olla. Vertailukohtia haettaessa mieleen tulevat vahvasti islantilaisen Sígur Rosin klassisimmat albumit.

Vaikka Ghosteen on täynnä taivaallista kauneutta, ei se onneksi mikään yhdellä kuuntelulla kepoisasti pureskeltava levy ole. Ghosteen on klassikko, aika näyttää onko se jopa yksi Caven uran tärkeimmistä levyistä.

Päivän Biisiksi levyltä valikoitui tämä klassisen balladi.


Kuuntele ja seuraa päivittäin rakkaudella päivitettävää Päivän Biisit -soittolistaa Spotifyssä ja Apple Musicissa.