Bon Iver: We

Bon Iver rupesi eilen tiputtelemaan digipalveluihin uusia biisejä 30. elokuuta julkaistuksi luvatulta neljänneltä albumiltaan i,i, biisejä ryöpsähteli kuin ketsuppipullosta konsanaan siihen tahtiin, että yhtäkkiä koko albumi olikin keskuudessamme kolme viikkoa etuajassa.

i,i-levyltä on nostettu aikaisemmin jo kaksi Päivän Biisiä ja tällä uuden albumin erinoamaisella albumiraidalla Bon Iver nappaa odotetun tyylikkäästi puhdasoppisen Päivän Biisit -hattutempun. Tokihan Bon Iver -jehu Justin Vernonilla on jo aikaisempikin hattutemppu Big Red Machine -projektinsa kanssa.

Aloitetaan ensin levystä. Vernon on sanonut i,i:n olevan Bon Iverin neljän albumin kokonaisuuden viimeinen levy, vuodenajoista i,i on syksy. Pitkän matkan varrella Bon Iver on kasvanut Vernonin intiimistä sooloprojektista areenaluokan yhtyeeksi, yhdeksi tämän vuosikymmenen merkittävimmistä sellaisista. Jokainen neljästä Bon Iver -albumista on ehdottomasti viiden tähden arvoinen levy, vuoden 2007 debyyttialbumi ja kolmen vuoden takainen 22, A Million jäänevät historiaan kuitenkin niinä suurimpina ja ihmeellisimpinä levyinä.

i,i on edeltäjäänsä 22, A Millioniin verrattuna konservatiivisempi, turvallisempi, yllätyksettömämpi ja sliipatumpi, se on monella tapaa hyvä ja viisas ratkaisu, koska 22, A Millionia jos yrittäisi lähteä ylittämään kuristuisi omaan mahdottomuuteensa. i,i on ihanan varma valinta loppukesän ja syksyn pimeneviin hetkiin. Levy vilisee vieraita Bruce Horsbystä Moses Sumneyyn ja James Blakesta Big Red Machine -kumppaniin, The Nationalin Aaron Dressneriin, kukaan vierailijoista ei erotu joukosta, kaikki tuntuvat olevan vain olennainen osa Vernonin taustalla soittavaa suurta kollektiivistä yhtyettä.

Päivän Biisinä kuultava We kappale on jollain tapaa aikaisempien singlejen lisäksi itselleni levyn ehdottomia helmiä. Baritoni-kitaralla hapuillun hypnoottisen basso-luupin taustalla biiteistä vastaa Wheezy, joka on tehnyt biittejä mm. Young Thugille. We on ihanan jumittava, melankolinen ja sliipattu Bon Iver -helmi.

Kuuntele ja seuraa päivittäin rakkaudella päivitettävää Päivän Biisit -soittolistaa Spotifyssä ja Apple Musicissa.