Vesta: Tuun ilman huomioo toimeen

Vesta jatkaa hienoa matkaansa kohti suomalaiseksi eturivin artistisuurudeksi. Tuun ilman huomioo toimeen on tänään syntymäpäiviään viettävän artistin ensimmäinen uusi biisi sitten viime vuoden debyyttialbumin Lohtulauseita, ja aikamoinen helmi onkin.

Itse kipuilin Päivän Biiseissä Vestan debyyttialbumin kanssa, albumin ylivoimainen ykköshelmi Ota varovasti julkaistiin loppuvuodesta 2017 ja perustaessani Päivän Biisit helmikuussa 2018 oli se jo liian vanha kappale täällä hehkutettavaksi. Lohtulauseita oli albumi, jolle oli ladattu paljon odotuksia ja hyvinhän se menestyikin, itselle siitä tuli vuoden haastavin ja mielenkiintoisin levy, josta en kuitenkaan saanut nostetuksi yhtään Päivän Biisiä. Hienossa ja kiehtovassa levyssä oli riisutun henkilökohtaisuuden ja tyylikkään tuotannon vastapainona ehkä kuitenkin liikaa pätemistä ja liian teinimäisiä päiväkirjatekstejä tälläiselle keski-ikäiselle popparille.

Lohtulauseita oli minulle albumi, jota kuunnellessa fiilisteli lopulta eniten sitä, että joku Suomessa osaa ja uskaltaa tehdä yhä täysin omissa svääreissään matkaavaa kunnianhimoista musiikkia, olin iloinen Vestan ja levyyn rakastuneiden kuulijoiden takia, silti joka kerta levyä kuunnellasani (useita kymmeniä kertoja), minut valtasi ihmeellinen myötähäpeän tunne, vähän kuin olisi lukenut omia vanhoja päiväkirjojaan. Lisäksi huomasin miettiväni, ettei yli 16-vuotiaiden artistien pitäisi ehkä enää musiikissaan kiroilla, sen toteaminen nauratti vähän itseänikin, mutta ei se yksinkertaisesti ole kuin turhaa pätemistä ja lesoilua.

Laulajana ja tulkitsijana Vestaa vakuuttavampaa artistia saa tästä maasta kuitenkin hakemalla hakea. Oma ensikohtaaminen Vestan kanssa tapahtui Suomi 100 -avajaisissa Töölönlahdella, jonka tuottamani Puistolavan yhdeksi artistiksi olin buukannut Töölön Ketterän ja he toivat keikalleen mukanaan uraansa aloittelevan Vestan, joka vieraili pari päivää aikaisemmin julkaistulla Valitsemaanne numeroon -kappaleella. Vesta vakuutti lavalla ja kappaleella täysin.

Tuun ilman huomioo toimeen alkaa pelottavasti, kappaleen ensimmäisen lauseen: ”kello on viittä vaille vittu mulla on siistii”, kuultuani tuli jälleen se albumilta tuttu pätemiseen kyllästynyt, hieman myötähäpeinen olo. Kaikki päteminen loppuukin kuitenkin tuohon yhteen lauseeseen, ikään kuin sen tarkoitus olikin vain saada kroppa valmiustilaan tulevasta. Kappale kasvaa täysin uusiin, täydellisen melankolisiin svääreihinsä, Vesta laulaa jopa entistä kylmiä väreitä aiheuttavammin ja koko kappale on tulkintaa, sanoitusta, sävellystä ja tuotantoa myöten ajattomampi ja aikuismaisempi kuin koko hieno debyyttialbumi yhteensä.

Kun liika päteminen loppuu, jäljelle jää ainoastaan pieni alakulo, lämmin lohtu ja haikean täydellinen kauneus – suomalainen sielunmaisema pyhässä yksinkertaisuudessaan. Ei tarvitse kovin ihmeellinen ennustaja olla todetessaan, että Tuun ilman huomioo toimeen nousee yhdeksi koko vuoden 2019 hienoimmista kappaleista Suomessa.


Kuuntele ja seuraa päivittäin rakkaudella päivitettävää Päivän Biisit -soittolistaa Spotifyssä ja Apple Musicissa.