Maustetytöt: Tein kai lottorivini väärin

Yksi syy siihen, että vuosi sitten aloitin tämän Päivän Biisit -sivuni oli se, etten löytänyt tästä maasta enää paikkaa, jossa voisin varmuudella fiilistellä uutta ja mielenkiintoista musiikkia. Musiikkilehtien verkkosivut ovat muuttuneet sekatavarakauppa-blogeiksi, Spotifyn ja Apple Musicin algorytmit ovat kuin ensimmäistä päivää kesätyöpaikassaan olevia levykauppiata ja suurin osa soittolistoista taas vaan maksimoimassa kauppakeskusmaisen huttukulutuksen. Hesarin levyarviot viettivät lamavuosia, ne häviävät klikkimäärässä Suomen eri jakolinjoja syventäville artikkeleille netissä = mappi ö:hön. Tietyissä radioissa tehdään perusvarmaa työtä, mutta vähän liian puuhastellen ja hissutellen, ylpeys ja edelläkävijyys viettää lamavuosia. Ainoastaan ehkä YLEn televisiopuolen musiikkiskarppaaminen ja Imagen pitkäjänteinen musa-arvostelusivu ja varsinkin Flow’n ja Sidewaysin kaltaiset festsrit, monet keikkapaikat ja promoottorit saavat minulta täydet pisteet, siis minulta.

Musiikkia kulutetaan Suomessa paljon ja joka tuutista sitä koko ajan, mutta sitä pyörittää aivan liikaa kaupallisuus ja striimimäärät ja hyvävelijärjestelmät, niin on aina ollut ja aina tulee olemaan, mutta me suomalaiset ansaitsemme parempaa. Kärki on liian kapeaa ja vaikka vaihtoehtoja on paljon, ovat lähestulkoon kaikki mielenkiintoisemmat vaihtoehdot ahdistettu nurkkaan raaputtamaan ässäarpoja tai pelaamaan lottoa, ehkä joskus vielä onnistaa.

Kuitenkin nyt olen ollut huomaavinani pientä muutosta, YLEn tv-puoli skarppaa entisestään ja vihdoin myös Helsingin Sanomat tuntuu tehneen jotain virkistävämpää ja skarppaa musiikkisivujensa kanssa. Toivottavasti talkoisiin ilmoittautuu lisää vastuunkantajia, YLE tarvitsisi paremman musiikkimedian vielä nettiin ja varmasti yhden uuden radiokanavan, meitä väliinputoajia on paljon.

Hesarin ja Imagen ansioitunut toimittaja Oskari Onninen taitaa olla syypää siihen, että Maustetytöt osuivat viime kuussa tutkaani, Onninen pöhisu bändistä facebook-ryhmissä, kolumnissa ja eilen jopa isossa artikkelissa Hesarissa. Ihanaa, kun joku vouhkaa uudesta musiikista tälläisellä intohimolla!

Entä onko Onnisen vouhkaamisessa katetta? Kyllä siinä taitaa kuulkaas olla. Periaatteessa Maustetytöt on helppo niputtaa samaan äkkiväärään suomirock/indie-muottiin kuin Risto ja Litku Klemetti, mutta ehkäpä Maustetytöissä löytyy vielä vähän enemmän koko kansaa hiveleviä Leevi & The Leavings -elementtejä kuin noissa, parhaimmillaan varsin mainioissa, edellä mainituissa artisteissa. Itse rakastan kappaleessa sitä, että biisissä mietitään arjen harmauden keskellä (vähän vinksahtaneesti toki) Sudanin lasten hätää.

Vaalalaisten sisaruksien Kaisa ja Anna Karjalainen muodostaman Maustetyttöjen ensimmäinen julkaisu johdattakoon Suomen musameiningit ylväästi kohti parempaa tulevaisuutta!

Tein kai lottorivini väärin on diskomusiikkia yksinäisiin illanviettoihin, kun kotoa on sähköt katkaistu ja rahat riittävät yhteen pieneen olueen. Kappale on äänitetty yhtyeen luottoäänittäjä Pentti Amoren kanssa. Tuotantoavuksi on kutsuttu Vilunki 3000.” -kerrotaan levy-yhtiön tiedotteessa. Peukku myös sille.


Kuuntele ja seuraa päivittäin päivitettävää Päivän Biisit -soittolistaa Spotifyssä ja Apple Musicissa.

1 kommentti

Kommentointi on suljettu.