RY X: YaYaYa

Australialainen singer-songwriter RY X tuli minulle ensimmäistä kertaa tutuksi vuonna 2013, kun José Gonzálezin levy-yhtiönä parhaiten tunnetun Imperial Recordingsin Magnus Bohman otti yhteyttä levykauppaamme ja kauppasi uuden Dumont Dumont -yhtiönsä ensimmäistä tuotosta: RY X -nimisen artistin ep:tä Berlin. Ep:tä myytiin pieni nippu Robalta ja muutaman kerran sitä tietenkin pyöriteltiin Radio Helsingissäkin.

Tunnelmallinen fiilistelyhelmi Berlin nousi pieneksi kulttihitiksi, megatähti Sam Smithkin coveroi ep:n nimiraitaa BBC:llä 2014, tämä tietysti auttoi RY X:ää uralla lisää eteenpäin. Vuonna 2016 julkaistu albumi Dawn otettiin lämpimästi vastaan ja nyt musiikissaan Jeff Buckley/José González –tyylistä akustispainotteista folkia ja pehmeän herkkiä ambient-maisemia yhdistävä artisti on julkaisemassa odotetun kakkosalbuminsa Unfurl tammikuussa 2019.

YaYaYa on kakkosalbumin kolmas maistianen ja ehdottomasti noteeraamisen arvoinen kappale. Uuden singlensä myötä RY X ilmoitti myös esiintyvänsä ensi syksynä Lontoon Royal Albert Hallissa, voimmekin huoletta ennustaa RY X:lle yhä valoisampaa tulevaisuutta.

P.S. jos ikinä meiltä sen Berlin-ep:n ostitte, kannattaa tarkistaa sen nykyarvo Discogsista, saatat yllättyä.