Rosalía: BAGDAD (Cap. 7: Liturgia)

rosalia

Legendat syntyvät usein tekemällä jotain ennakkoluulotonta ja ennenkuulumatonta. Katalonialainen flamenco-artisti Rosalía on kasvamassa sellaiseksi, hänen tyylinsä yhdistää flamenco-perinnettä avantgardistisella otteella urbaaniin nykymusiikkiin on saamassa maailman polivstumaan hänen eteensä.

Päivän biisinä kuultava BAGDAD on yksi Rosalían hurmaavan kakkosalbumin El Mal Quereron monista helmistä. Albumin yhtenä inspiraationa on 1200-luvun oksitaaninkielinen novelli FlamencaPerinteet sekoittuvat minimalismiin, kokeellisuuteen, moderneihin r&b-rytmeihin, teatraalisiin pop-maailmoihin ja puhtauteen nerouteen. BAGDAD-kappale on hyvä esimerkki Rosalían tyylistä; se on saanut inspiraationsa barcelonalaisesta eroottisesta Bagdad-klubista sekä Justin Timberlaken Cry Me a River -hitistä. Minimalistisesti hiipivä kappale lainailee Cry Me a Riverin melodiaa tietenkin itsensä Justin Timberlaken luvalla, koska kaikki tuntuvat diggailevan tästä hienosta artistista nykyään.

Levyn tuottajana toimii Pablo Díaz-Reixa, joka on monelle tuttu myös El Guincho -nimisenä artistina, El Guinchon kymmenen vuotta sitten julkaistua psykedeelistä tropicaliaindie-levyä Alegranza voidaan pitää yhtenä viime vuosikymmenen pienistä klassikoista, mutta Rosalían El Mal Quererosta on kasvamassa elämää suurempi mestariteos.

Debyyttialbumillaan Los Angeles Rosalía pokkasi Espanjan Mercury Pizen eli Premio Ruidon parhaasta albumista ja ansaitsi mm. Latin Grammyissä ehdokkuuksia. Nyt kaikki viittaavat siihen, että koko maailma otetaan haltuun. Musiikkikriitikot latinalaisten maiden ulkopuolellakin ylistävät Rosalíaa syystäkin taivaisiin, tästä esimerkkinä viiden tähden arvio The Guardianissa.

Legenda on syntymässä!

 

 

Jätä kommentti

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.