Anssi Kela: Kuinka me kehdataan?

Anssi Kela on artisti, joka pohtii ympärillämme pyörivää maailmaa syvällisesti ja kovin usein pienen ihmisen perspektiivistä. Anssi Kela on artisti, joka nappiin osuessaan osaa mestarillisesti sanoittaa ihmisten arjen huolet ja hienoudet vuosikymmeniä ja -satoja elämään jääviksi klassikkokappaleiksi. Mutta mitä klassikkokappaleet lopulta merkitsevät, jos jätämme väliinpitämittöminä jälkipolvillemme perinnöksi ilmastonmuutoksen kiehuttaman maapallon?

Tää menee väärin,
sen pitäis olla toisin päin, eikä näin,
että meidän lapset näyttää tietä 
ja me viedään niiden tulevaisuus, huolettomuus ja viattomuus.
Tää menee väärin, viiva on tässä

Kuinka moni meistä kehtaa katsoa omia lapsiaan silmiin tietoisena ilmastonmuutoksen vaikutuksesta meidän kaikkien yhteiseen tulevaisuuteen ja olla tekemättä mitään?

Anssi Kela palasi torstaina 26.9. keikaltaan Äänekosken Painotalolta yöllä kotiin, tarttui kitaraan ja katsoi Greta Thunbergin YK:n ilmastokokouksessa pitämän puheen kaksi kertaa ja sävelsi sen inspiroimana laulun, jonka aikoi esittää seuraavana päivänä Eduskuntatalon edessä jättimäisessä Ilmastolakko-mielenosoituksessa.

Kuva: Tomi Asikainen / Amnesty

Kappaleen valmistumisesta ei ollut mennyt kymmentä tuntiakaan ja Anssi Kela asteli kitaransa kanssa Eduskuntatalon portaille, kertoi kappaleen syntytarinan, otti ensimmäiset soinnut kitarastaan, unohti herkässä tilassa ensin soittaa huuliharppuaan, viritti huuliharppunsa huulilleen, aloitti kappaleen uudestaan ja loppu olikin historiaa. Anssi Kela onnistui kiteyttämään kappaleessaan niin paljon, että sitä on vaikea selittää, kaikilla paikalla olleilla yli 10 000:lla ilmastolakkolaisella nousi iho kananlihalle ja silmäkulmiin ilmestyi toivon kyynel, hetki oli maaginen.

Eilen Anssi Kela julkaisi kappaleesta version koko maailman kuultavaksi.

Kuva: Tomi Asikainen Amnesty