Yeboyah: Aili

Yeboyahin eilen julkaisema Elovena EP on yksi vuoden 2019 ylivoimaisesti merkittävimmistä kotimaisista hiphop-julkaisuista. Suomalaisella mittapuulla vallankumouksellisesta D.R.E.A.M.G.I.R.L.S. -ryhmästä tuttu räppäri on aikaisemmin julkaissut vain yhden kappaleen, mutta onnistuu tällä debyytti-ep:llään erinomaisesti näyttämään suomalaisen hiphopin nykyisyyden ja suuntaamaan katseet kohti avaraa tulevaisuutta.

Yhteiskuntana Suomi ei tunnu millään pääsevän irti 80-lukuisen ahdasmielisestä ja täysin tästä päivästä irti olevasta keskustelukulttuurista, varsinkin jos mietitään maassamme vellovaa rasismia, seksismiä ja ennakkoluuloisuutta. Suomalaisuus kun ei katso ihonväriä, uskontoa tai kulttuuritaustaa, yhteiskunnallinen keskustelu ei etene mustavalkoisella juupas/eipäs-väännöllä, ikuisella kuvitteellisten vastakohtien tai ääripäiden hakemisella, yhteiskunta muuttuu silmiä avaavamalla, kuuntelemalla ja ymmärtämällä.

“Elovena EP on matka mun sielunmaisemaan. Elovena Visual EP tukee vahvasti levyn musiikillista tarinankerrontaa. Sitä, kuinka olen inspiroitunut uraauurtavista naisista (Intro) ja heidän tukensa avulla löytänyt itsestäni voiman lähteä toteuttamaan unelmiani rohkeasti (Aili). Olen löytänyt ystäviä, joiden kanssa voin toteuttaa itseäni vapaasti (Skitti) ja he yhdessä luonnon kanssa muistuttavat minua siitä, ettei elämä ole niin vakavaa, vaikka välillä pitääkin käydä syvillä vesillä ja reflektoida (Peili). Loppujen lopuksi olemme kaikki samanlaisia ja erilaisia, tarvitsevia, keskeneräisiä upeita luonnon luomuksia ja toistemme tuella voimme tulla nähdyksi ja vapauttaa meissä valmiina olevan voiman (Elovena)!”

Yeboyah

Omille lapsille on mahtavan mahdotonta yrittää selittää, miksi Yeboyah joutuu todistelemaan asemaansa yhteiskunnassa ja miksi yhä niin harva kuuntelee tai ymmärtää, mutta valitettavasti näin yhä on. Niin kauan kun Suomessa rehottaa rasismi, niin kauan kun sukupuolinen tasa-arvo ei toteudu, niin kauan Yeboyahin kaltaisia rohkeita artisteja tarvitaan ja meidän kaikkien pitää yhdessä tuumin taistella eriarvoisuutta vastaan.

Päivän Biisinä kuullaan ep:n musiikillisesti tyylikkäin kappale, sielukkaasti ja voimaannuttavasti leijuva r&b-helmi Aili. Aili on kappale, jolla Yeboyah, oikealta nimeltään Rebekka Aili Kuukka, unohtaa kaiken uhon ja pätemisen ja keskittyy ihan vain itseensä. Musiikillisesti tämä on yksi niistä suunnista, johon toivoisi kotimaisen hiphopin ja r&b:n jatkavan.

Elovena EP ylitti hienosti eilen mediakynnykset ja Yeboyahista kirjoittivat mm. Helsingin Sanomat ja YLE. Tyylikkääs Elovena Visual EP on pakollinen katsottava, Visuaalisella EP:llä nähdään Yeboyah:n rinnalla suomalaisia kulttuurimaailman ja tasa-arvon rakentajia kuten Michaela Moua, Koko Hubara, Maryan Abdulkarim ja Sonya Lindfors.

Kuuntele ja seuraa päivittäin rakkaudella päivitettävää Päivän Biisit -soittolistaa Spotifyssä ja Apple Musicissa.