Róisín Murphy: Incapable

Silloin kuin Robyn vielä teki levy-yhtiön muottiin räätälöityä huttupoppia, silloin kuin moni nykypäivän elektroninen hittipoppari vasta konttasi tai ei ollut vielä syntynytkään oli Moloko, irlantilais-englantilainen duo, joka yhdisti musiikissaan vaihtoehtoisempaa ja kulmikkaampaa elektronista musiikkia, poppia ja dancea. Moloko vietti kulta-aikaansa vuosituhannen vaihteessa, suurinpina hitteinään Sing it Back, Familiar Feeling ja The Time Is Now.

Molokon toinen puolisko, laulaja Róísin Murphy julkaisi elektroniset musiikkipiirit ja kriitikot polvilleen saaneen, Matthew Herbertin tuottaman, soolodebyyttinsä Ruby Blue vuonna 2005. Molokon albumit olivat aikansa helmiä, mutta Murphyn soolodebyytti oli kuitenkin kaikilla mittapuilla paljon kunnianhimoisempi ja aikaansa edellä olevampi kuin mikään Molokon levyistä. Murphy osoitti kulkevansa aivan eri ulottuvuuksissa kuin yksikään muu artisti.

Kaikki aikaisemmat albuminsa indie-levy-yhtiö Echolle levyttänyt Murphy teki sopimuksen monikansallisen EMI:n kanssa ja julkaisi tanssilattiat täyttäneen toisen soololevynsä Overpowered vuonna 2007. Overpowered oli edeltäjäänsä klubimaisempi ja Murphystä tuli vaihtoehtoisemman elektronisen popin supertähti, joka ei kuitenkaan halunnut asettua suuren levy-yhtiön muottiin.

Toisen sooloalbuminsa jälkeen Murphy jätti ison levy-yhtiön taakseen ja julkaisi hiljakseltaan erilaisia singlejä pienempien levy-yhtiöiden kautta, maailma tuntui menevän joka puolelta lujaa Murphyn ohi. Vuonna 2015 Murphy kuitenkin palasi isosti indie-yhtiö PIAS:ille ja julkaisi mainion kolmannnen sooloalbuminsa Hairless Toys, maailma tuntui jälleen muistavan Róisín Muphyn edelläkävijyyden ja nerouden. Vuonna 2016 julkaistiin nelosalbumi Take Her Up to Monto.

Päivän Biisinä kuultava Incapable onnistuu jollain hypnoottisella tavalla kuin kiteyttämään Róisín Murphyn koko uran yhdeksi kappaleeksi. Se muistuttaa Molokon kulta-ajoista, se muistuttaa Murphyn kahdesta ensimmäisestä sooloalbumista ja se ennen kaikkea muistuttaa siitä, kuinka tämä valovoimainen artisti on 90-luvulta lähtien raivannut kunnianhimoisesti tietä muille vaihtoehtoisemmille ja kuvia kumartelemattomille artisteille.

Kappaleen syvältä orgaanisesti nousevasta ja houseen nojaavasta tuotannosta vastaa Murphyn luottomies Richard Barratt.

Lisähuomio: Biisistä olikin julkaistu viime vuonna 12″-vinyyliversio Barrattin Crooked Manin nimellä, kiitos asiantuntijat lukijiat palautteesta.


Kuuntele ja seuraa päivittäin rakkaudella päivitettävää Päivän Biisit -soittolistaa Spotifyssä ja Apple Musicissa.