Pyhimys & Saimaa: Ylös alas outo lumo

Pyhimyksen ja Saimaan kunnianhimoinen ja toivottavasti monien ihmisten maailmaa avartava yhteislevy Olisinpa täällä vaatii lukuisia kuuntelukertoja, ennen kuin siitä voi antaa lopullisen tuomion. Varmaa kuitenkin on, että suomalaisella mittakaavalla albumi parhaimmillaan koputtelee Pepe Willbergin ja Saimaan yhteislevyn sekä J. Karjalaisen Mennyt mies -levyn kaltaisten 2000-luvun mestariteosten olkapäitä.

Levyn neroimmaksi hetkeksi nousee kakkosbiisi Ylös alas outo lumo, jossa artistien nerous sulautuu kokonaisuutena parhaiten yhteen ja joka taitaa olla koko levyn musiikillisesti rohkein sovitus kuoroineen kaikkineen.

Kappaleen nerous kuitenkin osoittaa albumin pieniä heikkouksia; liian usein Pyhimys ja Saimaa ovat liian irrallaan toisistaan ja keskittyvät yhteisen hyvän tekemisen sijasta vahvistamaan vain omia hyväksi koettuja vahvuuksiaan. Toisaalta kun Pyhimys on kerran vakiintuneella tyylillään kasvanut koko kansan suosituimmaksi räppäriksi ja Saimaa ei juuri kompromisseja tunnu tekevän, niin on tämä ymmärrettävää ja ehkä hieman anteeksiannettavakin.

Olisinpa täällä nousee varmasti monille vuoden 2019 parhaiden levyjen listoille, mutta vielä tällä projektilla on matkaa sinne vuosikymmenen klassikoiden joukkoon. Ylös alas outo lumo -kappaleen kaltaisia helmiä soisi vielä tulevaisuudessa kuulla paljon lisää.


Kuuntele ja seuraa päivittäin rakkaudella päivitettävää Päivän Biisit -soittolistaa Spotifyssä ja Apple Musicissa.